Toimintakertomus 2015

with Ei kommentteja

ETELÄ-POHJANMAAN SANOMALEHTIMIEHET SYDÖSTERBOTTENS JOURNALISTER RY                                                                                                                                                                                           Vuosikertomus 2015

 

  1. JÄSENISTÖ

EPSY:n jäsenmäärä oli vuoden 2015 lopussa 368, eli täsmälleen saman verran kuin vuotta aiemmin. Eläkeläisten määrä on kasvanut edelleen yhdistyksessämme. EPSY:ssä oli vuoden lopussa 124  eläkeläisjäsentä, kun vuotta aiemmin oli 118. Suomen Journalistiliitossa oli vuoden 2015 lopussa 14923 jäsentä, 0,1 prosenttia eli noin 20 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Eläkeläisten määrä lisääntyy koko liitossa.

 

EPSY on Journalistiliiton 15 alueellisesta sanomalehtimies- tai journalistiyhdistyksestä

  1. suurin. Alueellisten yhdistysten lisäksi Journalistiliittoon kuuluu kolme valtakunnallista jäsenyhdistystä, radio- ja televisiojournalistien RTTL, aikakauslehtitoimittajien SAL ja freelancereiden Suomen freelance-journalistit.
  2. HALLITUS JA MUUT LUOTTAMUSTOIMET

Yhdistyksen puheenjohtajana vuonna 2015 oli Pia Hunnakko Ilkasta. Muut hallituksen jäsenet olivat Jukka Porola (taloudenhoitaja) ja Laura Annila Pohjalaisesta, Saila Collander Järviseudun Sanomista, Viveca Dahl ja Anna Sourander Vasabladetista sekä Harri Kallio-Kurssi Ilkasta.

Varajäsenet olivat Katja Rinta-Nikkola Tejuka-lehdestä ja Sari Haapala Ilmajoki-lehdestä. Sihteerinä toimi hallituksen ulkopuolelta kutsuttuna 30.9.2015 saakka Anne Laurila  Pohjalaisesta, ja 1.10.2015 lähtien Susanna Pajakko Pohjalaisesta. Ruotsinkielisenä sihteerinä toimi 30.9.2015 saakka Christine Smedberg Vasabladetista, ja 1.10.2015 lähtien Anna Sourander Vasabladetista.

Hallitus kokoontui viisi kertaa. Lisäksi kokousten väleissä pidettiin tarvittaessa sähköpostikokouksia, joiden päätökset merkittiin myös varsinaisten kokousten pöytäkirjoihin.

 

Raippaluodon mökki-isäntänä jatkoi Anders Strandén Vasabladetista sekä ulkopuolisena Rainer Vik.

Alueluottamusmiehenä paikallislehdissä työskenteleviä jäseniä neuvoi Katja Rinta-Nikkola Tejuka-lehdestä. Hänen kautensa alkoi vuoden 2015 alussa.

 

Journalistiliiton valtuustossa yhdistystä edustivat Anne Laurila Pohjalaisesta (varajäsen Saila Collander Järviseudun Sanomista) ja Viveca Dahl Vasabladetista (varajäsen Juhani Pajunen Tejuka-lehdestä). Yleisvaravaltuutetut olivat Marja Tyynismaa (Ilkka) ja Tom Forsman (Vasabladet).

 

Journalistiliiton hallituksessa yhdistystä edusti Viveca Dahl (Vasabladet) ja yhdistyksen kannattamana Lotta Lappinen Keski-Pohjanmaan journalisteista. Joulukuun valtuuston kokouksessa liitto myönsi EPSY:n anomuksesta Pentti Yli-Karjanmaalle  korkeimman mahdollisen kunnianosoituksen eli Journalistiliiton ansiomerkin.

 

Journalistiliiton Työelämävaliokunnassa yhdistystä edusti Marja Tyynismaa (Ilkka).
 

  1. TOIMINTA

Vuosi 2015 oli yhdistyksen 94. toimintavuosi.

Vakiintuneen tavan mukaan yhdistyksellä oli kolme isoa tapahtumaa vuoden aikana, yksi keväällä, yksi kesällä, yksi syksyllä.

 

Keväällä pidettiin yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous. Se oli Vaasassa käsityön talo Loftetissa 15.3.2015. Paikalla oli 24 jäsentä. Juhlapuhujana oli valtiotieteen tohtori Markku Jokisipilä, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja. Jokisipilä piti katselmuksen juuri ennen eduskuntavaaleja, ja pohti, mitä on odotettavissa vaaleissa ja niiden jälkeen. Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, mikä on median vaikutus vaalikampanjointiin ja vaalitulokseen. Vuosikokouksessa myönnettiin hyvän tiedottajan Tiedonkylväjänvakka rikosylikomisario Urpo Lintalalle. Tunnustus myönnetään esimerkillisestä tiedottamisesta ja hyvästä yhteistyöstä tiedotusvälineiden kanssa. Pohjalaiset journalistit halusivat tunnustuksen avulla korostaa poliisin ja tiedotusvälineiden välisen viestinnän tärkeyttä.

 

Erityisesti nuorille toimittajille suunnattu kesätapaaminen järjestettiin 10.6.2015 Kyrö Distilleryssä Isossakyrössä. Paikalla oli 33 jäsentä tai kesätyöntekijää. Toimittajat Anne Laurila Pohjalaisesta ja Anders Strandén Vasabladetista kertoivat kuulijoille ajankohtaisista tes-asioista.

 

Syksyllä Raippaluodon mökillä järjestettiin talkoopäivä 24.10.2015. Paikalla oli seitsemän talkoolaista, jotka risusavotan lisäksi ideoivat, kuinka saada mökistä viihtyisämpi kohentamalla mökkiä sisustamalla.

13.11. 2015 Vaasan kaupunginteatterin Espanjankärpänen-nimistä musiikkifarssia katsomaan saapui 16 jäsentä.

 

EPSY:n eläkeläiskerhoja on kaksi, toinen Vaasassa, toinen Seinäjoella. Seinäjoen kerhon toiminta oli viime vuoden tauolla. Vaasan kerho kokoontui vuoden aikana neljä kertaa.  Tapaamisissa oli paikalla 10-12 eläkeläisjäsentä. Seinäjoen-kerhon vetäjänä jatkoi Maija Ala-Fossi ja Vaasan-kerhon vetäjänä Sirpa Sainio.

 

Yhdistyksen opinto- ja virkistysstipendin vuonna 2015 saivat seuraavat: Vivi Triballi, Jona Nyström ja Heikki Peltokangas, jotka kaikki saivat 200 euroa erilaisiin virkistysmatkoihin ja -toimintaan. Seppo Lammi sai 200 euron stipendin merikotka-aiheisen kirjan tekemiseen. Lisäksi Jorma Havulalle ja Pirjo Latva-Mantilalle myönnettiin sadan euron virkistysstipendi kummallekin. Yhteensä stipendejä myönnettiin tuhat euroa.

 

Yhdistys päätti 16.2.2015 ostaa jäsentensä virkistyskäyttöön 32,5 neliön suuruisen loma-asunnon Tampereelta, osoitteesta Puutarhakatu 37. Se sijaitsee Tampere Suites -kiinteistöosakeyhtiön kuudennessa kerroksessa. Talo on valmistunut 2014 marraskuussa. Asunto on täysin varusteltu yksiö. Yhdistyksen hallitus päätti vuokrata asuntoa jäsentensä käyttöön siten, että ensimmäinen yö maksaa 65 euroa ja sitä seuraavat 50 euroa.

Tampereen asunto on ollut mieluisa majapaikka jäsenille, ja moni on kehunut asuntoa ja sen hyvää sijaintia. Tampere Suitesista on sisäkautta yhteys Pyynikin uusittuun uimahalliin. Myös Tampereen taidemuseo, pääkirjasto, Aleksanterin kirkko, Tampereen katolinen Pyhän ristin kirkko, apteekki ja Pyynikintori ovat vieressä.

Myös lomamökkiä Raippaluodossa vuokrattiin entiseen tapaan jäsenistölle 50 eurolla/mökkivuoro. Vuoden aikana mökkiä on kunnostettu ja huollettu. Pyöreitä vuosia täyttäviä jäseniä yhdistys onnitteli tarjoamalla yhden ilmaisen mökkivuoron.

 

EPSY omistaa edelleen kolme asuntoa. As Oy Vaasan Vaahterapihasta yhdistys omistaa kaksi 34,5 neliön kaksiota ja neljä autohallipaikkaa. Seinäjoen Alvarinkulmasta yhdistys omistaa 46,5 neliön kaksion. Kaikissa asunnoissa on vuokralaiset, ja myös autopaikat on vuokrattu.

 

Syksyllä yhdistyksen hallitus päätti vaihtaa Etelä-Pohjanmaan Sanomalehtimiesyhdistyksen verkkosivujen ylläpitäjän. Edellinen ylläpitäjä Semio koettiin kankeaksi ja kalliiksi. Uudeksi verkkosivujen ylläpitäjäksi valittiin Nettinikkari-niminen yritys, jonka omistaa Risto Sarvikas. Uudet nettisivut saatiin käyttöön hiukan ennen vuodenvaihdetta. Nettinikkarit loi yhdistykselle myös suljetun Facebook-ryhmän, jonka kautta tiedotus ja jäsentenvälinen kommunikointi jatkossa helpottuu.

 

  1. TIEDOTUS

Jokaiselle jäsenelle on vuoden 2015 aikana postitettu 10 jäsenkirjettä, joihin sisältyivät ohjeet muun muassa lomamökkien käytöstä, stipendienhakuohjeet, eläkeläisjäsenten jäsenmaksumuutokset, uusien nettisivujen rekisteröitymis- ja kirjautumisohjeet sekä muut ajankohtaiset asiat. Lisäksi on välitetty tietoa Journalistiliiton pyytämistä asioista, mm. mahdollisuuksista hakea liiton virkistysstipendejä.

 

Tiedottamisessa käytettiin pääasiassa sähköpostia. Ne, jotka haluavat saada perinteisen kirjeen tai eivät käytä sähköpostia, ovat saaneet jäsenkirjeet kotiin kannettuina.

 

Yhdistyksen toiminnasta on tiedotettu myös Journalistissa sekä yhdistyksen kotisivuilla www.epsy.fi. Ennen kaikkea yhdistyksen nettisivuja käytetään mökkivuorojen varaamiseen.